Моят приоритет е да върна доверието в болница Лозенец. Трудно ще

...
Моят приоритет е да върна доверието в болница Лозенец. Трудно ще
Коментари Харесай

В закона трябва да има промени, за да спре медицинският туризъм

" Моят приоритет е да върна доверието в болница " Лозенец ". Трудно ще се изтрие етикетът " държавна ", само че тя е налична за всички и разполага с отлични експерти. " Това сподели новият шеф на лечебното заведение доцент Радосвет Горнев.

Новото управление на болница " Лозенец " не можеше да поеме ръководството. Причината бе правосъден иск, който е подал някогашният ѝ шеф проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради подозрение за осъществяване на противозаконни трансплантации и финансови вреди за НЗОК. От болничното заведение отричаха да се правят сходни действия.

Горнев изясни пред bTV, че при трансплантациите има комплициран развой и не може да се твърди, че участващите експерти са отговорни за нещо. Според него и няма обстоятелства, както и обвинявания. " На хората в болничното заведение не може да им се вменява виновност, няма изрично мнение от нито една институция, нито обвинявания ", добави той.

Той разяснява и медицинския туризъм, като съобщи, че той би трябвало да спре, а в законодателството би трябвало да има промени. Така лекарят отговори на въпроса за какво у нас има задгранични жители, които се трансплантират, а наши отиват с акции в чужбина. " Една декларация пред нотариус евентуално може да отвори малка врата и да се получи трансплантантационна обстановка сред украинец и японец ", изрази догатки доцент Горнев за подозренията, че чужденци " прескачат " правилото за донорство сред родственици.

Той изясни и че е бил в екипа, лекувал държавния чиновник, за който се появиха подозрения, че е прередил листата на чакащите. По късно от болничното заведение обявиха, че е бил незабавен случай и по тази причина е последвала донорска обстановка, " Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не дефинират кой да бъде определен за трансплантация ", акцентира Горнев.  

Лекарят показа и статистика за направените трансплантации в болница " Лозенец ":  " 276 са трансплантациите в болничното заведение - една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни – може да се наблюдава през годните. Никой не знае какъв брой българи са се трансплантирали в чужбина. " Новият началник на лечебното заведение посочи, че би трябвало да се привлекат експерти, с цел да има повече донорски обстановки у нас и да се върне доверието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР